Jedná se o optický refraktometr, který se používá pro měření slanosti vody v rozsahu 0 až 28 %. Někdy se můžete setkat s pojmenováním "lákoměr".
Je vhodný pro měření slaných potravinářských nálevů a roztoků v pekárnách, v sýrárnách pro výrobu slaných sýrů (např. Jadel, Balkánský sýr), při nakládání masa pro grilování a pečení a podobně.
Rozsah stupnice |
Rozlišení |
0 až 28 % |
0.2 % |
Příklad: 1 kilogram vodného roztoku, ve kterém je rozpuštěno 100 g soli má slanost 10 %.
Slanost vody
Sladká voda |
< 0.5 ‰ |
Brakická voda (brachická, braktická) |
0.5 až 30 ‰ |
Mořská voda |
30 až 50 ‰ |
Slaný nálev |
> 50 ‰ |
TIP: pro měření méně slaných roztoků je určen model na mořskou vodu
Postup měření
Měření roztoků je velmi jednoduché. Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
Obecné technické parametry
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 10 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 175 mm
- Obsah balení: odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod
Stupnice refraktometru