Odhad výtěžku alkoholu z ovoce
Tento výpočet je pomůckou pro orientační odhad výtěžnosti alkoholu z ovocných plodů, ze kterých připravujete ovocnou břečku pro alkoholové kvašení (rmut).
Refraktometrem můžete změřit přímo rmut, ve kterém je však určité procento pevných látek (tzv. necukrů), o které je nutné odhad množství cukru snížit. U filtrátu se uvažuje, že necukry již neobsahuje.
Plody, ze kterých připravuji kvas | |
Měřil jsem | před začátkem kvašení (šťáva BEZ ALKOHOLU) |
Naměřená cukernatost | °Bx (doporučujeme refraktometr RBR32-ATC) |
Chci destilát obsahující | objemových procent alkoholu (doporučujeme refraktometr RAL1) |
Při správném zpracování dostanete ze 100 l měřeného roztoku až litrů destilátu.
Obvyklé koncentrace vybraných látek (ovoce, zelenina, plody atd.)
Název | °Bx | Název | °Bx | |
---|---|---|---|---|
olejové emulze s vodou | 0 až 7 | jablečná šťáva, limonády sycené CO2 | 10 až 22 | |
pivní mladina | 0 až 20 | jeřabiny | 14 | |
rajčatová šťáva | 3 až 6 | pološvestky | 15 až 18 | |
broskvová šťáva | 6 až 12 | durancie, duranče | 15 až 22 | |
pomerančová šťáva | 6 až 13 | mléčné nápoje | 16 až 21 | |
meruňky | 8 až 11 | švestky | 18 až 22 | |
višně | 8 až 18 | Jalovec - bobule | 30 | |
hrušky | 8 až 22 | ovocné koncentráty | 42 až 68 | |
slívy | 9 až 14 | kondenzované mléko | 52 až 68 | |
mirabelky | 10 až 15 | rostlinný olej | 57 až 90 | |
třešně | 10 až 18 | cukrový sirup | 58 až 80 | |
hořec - kořen | 10 až 25 | ovocný džem | 60 až 70 |