Výpočet cukernatosti roztoku
Tento výpočet pomáhá určit, jak velké množství vody je potřeba, pokud z koncentrovaného cukerného sirupu chceme vyrobit cukerný roztok určité výsledné sladkosti.
Příklad: pokud 100 g cukerného sirupu, u kterého naměříme cukernatost 62 °Bx, naředíme 540 g čisté vody, dostaneme roztok s výslednou cukernatostí 9.7 °Bx.
Cukernatost sirupu (koncentrátu) |
°Bx (gramů cukru ve 100 g vodného roztoku) |
Mísící poměr |
1: dílů vody |
Cukernatost výsledného roztoku: °Bx (gramů cukru ve 100 g vodného roztoku)
Doporučené refraktometry na koncentrát:
Doporučené refraktometry na výsledný roztok:
Stupeň Brix (°Bx)
Stupně Brix (symbol °Bx) se používají při měření poměru hmotnosti cukru a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno. Měří se buď sacharimetrem, který měří hustotu kapaliny, nebo snadněji refraktometrem. 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Obvyklé koncentrace cukru vybraných šťáv a roztoků
Název | °Bx |
---|---|
olejové emulze s vodou | 0 až 7 |
rajčatová šťáva | 3 až 6 |
broskvová šťáva | 6 až 12 |
pomerančová šťáva | 6 až 13 |
jablečná šťáva, limonády sycené CO2 | 12 až 18 |
mléčné nápoje | 16 až 21 |
ovocné koncentráty | 42 až 68 |
kondenzované mléko | 52 až 68 |
rostlinný olej | 57 až 90 |
cukrový sirup | 58 až 80 |
ovocný džem | 60 až 70 |