Jedná se o optický refraktometr (brixmetr + lákoměř) vybavený dvěma stupnicemi:
- stupnicí pro měření cukerných roztoků, cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv, olejových emulzí (obsahu oleje ve vodě) v rozsahu 0 až 32 °Bx s přesností odečtu 0.2 °Bx
- stupnicí pro měření slanosti vody v rozsahu 0 až 28 %, s přesností odečtu 0.2 % a zvýrazněním stupně nasycení slaného roztoku (saturation point) - bodu, od kterého se již v roztoku nerozpustí žádná další přidaná sůl
Tento refraktometr je tedy vhodný například pro přípravu slaných nálevů pro nakládání masa pro grilování či sýrů (např. Jadel, Balkánský sýr) a zároveň pro přípravu ovocného rmutu a kvasu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení) při pěstitelském pálení ovoce.
Cukernatost zralého ovoce, které je pro přípravu kvasu pro pálenky nejvhodnější, se pohybuje do cca 30 °Bx (viz tabulka Obvyklé koncentrace vybraných látek níže).
Budete-li si chtít změřit "sílu" své výsledné pálenky, po destilaci kvasu v pálenici (palírně), doporučujeme refraktometr pro měření objemového procenta alkoholu.
Pro určení zralosti vinných hroznů doporučujeme typ určený přímo pro vinaře.
Refraktometr je vybaven automatickou kompenzací teploty.
Stupnice |
Rozsah stupnice |
Rozlišení |
Cukernatost - stupnice Brix |
0 až 32 °Bx |
0.2 °Bx |
Slanost - stupnice Salinity |
0 až 28 % |
0.2 % |
Příklad 1: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody. To znamená, že cukru je v roztoku 25 hmotnostních procent.
Příklad 2: 1 kilogram vodného roztoku, ve kterém je rozpuštěno 100 g soli má slanost 10 %.
Název |
°Bx |
|
Název |
°Bx |
olejové emulze s vodou |
0 až 7 |
|
jablečná šťáva, limonády sycené CO2 |
10 až 22 |
pivní mladina |
0 až 20 |
jeřabiny |
14 |
rajčatová šťáva |
3 až 6 |
pološvestky |
15 až 18 |
broskvová šťáva |
6 až 12 |
durancie, duranče |
15 až 22 |
pomerančová šťáva |
6 až 13 |
mléčné nápoje |
16 až 21 |
meruňky |
8 až 11 |
švestky |
18 až 22 |
višně |
8 až 18 |
Jalovec - bobule |
30 |
hrušky |
8 až 22 |
ovocné koncentráty |
42 až 68 |
slívy |
9 až 14 |
kondenzované mléko |
52 až 68 |
mirabelky |
10 až 15 |
rostlinný olej |
57 až 90 |
třešně |
10 až 18 |
cukrový sirup |
58 až 80 |
hořec - kořen |
10 až 25 |
ovocný džem |
60 až 70 |
Slanost vody
Sladká voda |
< 0.5 ‰ |
Brakická voda (brachická, braktická) |
0.5 až 30 ‰ |
Mořská voda |
30 až 50 ‰ |
Slaný nálev |
> 50 ‰ |
TIP: pro měření méně slaných roztoků je určen model na mořskou vodu
Postup měření
Měření roztoků je velmi jednoduché. Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
Obecné technické parametry
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 175 mm
- Obsah balení: odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod
Stupnice refraktometru