Tento unikátní optický refraktometr, vznikl díky našemu vlastnímu vývoji. Podařilo se nám na něj dostat všechny, v našich zeměpisných šířkách, běžně používané stupnice pro měření cukernatosti (ovocných šťáv).
Jak už jeho název napovídá, je určen především pro pěstitele vinné révy, pro měření cukernatosti vinného moštu z dozrávajících hroznů. Cukernatost bobulí je možné odečíst na čtyřech stupnicích a na jedné stupnici nabízí také odhad přirozeného alkoholu v hroznové šťávě:
- Stupnice %VOL, na které lze odečíst přirozený (potenciální) obsah alkoholu ve šťávě z vinných hroznů. Stupnice odpovídá příloze zákona č. 321/2004 Sb. – zákon o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství).
- Československý normalizovaný moštoměr °ČNM (někdy též °NM)
- Klosterneuburský moštoměr °KMW (Babo) - používaný na území Rakouska
- Oechsleho moštoměr °Oe - používaný na území Švýcarska a Německa
- Univerzální stupnice Brix (% Mas Sacch) - používaná především na území amerického kontinentu
Rozsah stupnice |
Rozlišení |
5 až 22 %VOL |
0.2 %VOL |
10 až 37 °ČNM |
0.5 °ČNM |
0 až 30 °KMW |
0.5 °KMW |
0 až 35 °Bx |
0.5 °Bx |
0 až 150 °Oe |
1 °Oe |
Postup měření
Měření moštu je velmi jednoduché. Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
Použití kapesního optického refraktometru oceníte přímo ve vinohradu - kvalitu hroznů je možné měřit přímo na místě!
Obecné technické parametry
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 160 mm
- Obsah balení: odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod
Stupnice refraktometru