Jedná se o optický refraktometr (brixmetr) vybavený stupnicí v rozsahu 0 - 20 °Bx (% obsah cukru - Mas Sacch). Přesnost měření činí 0.1 %.
Vhodný pro měření ovoce a zeleniny (respektive ovocných a zeleninových šťáv) a zralosti plodů (jahody, melouny, citrusy, rajčata a podobně). Pro určení zralosti vinných hroznů doporučujeme typ určený přímo pro vinaře.
Vyrábíte-li pivo, je vhodný i pro měření obsahu cukru v pivní mladině (pivní břečce) nebo olejových emulzí (obsahu oleje ve vodě).
Rozsah stupnice |
Rozlišení |
0 až 20 °Bx |
0.1 °Bx |
Příklad: 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.
Název |
°Bx |
|
Název |
°Bx |
olejové emulze s vodou |
0 až 7 |
|
jablečná šťáva, limonády sycené CO2 |
10 až 22 |
pivní mladina |
0 až 20 |
jeřabiny |
14 |
rajčatová šťáva |
3 až 6 |
pološvestky |
15 až 18 |
broskvová šťáva |
6 až 12 |
durancie, duranče |
15 až 22 |
pomerančová šťáva |
6 až 13 |
mléčné nápoje |
16 až 21 |
meruňky |
8 až 11 |
švestky |
18 až 22 |
višně |
8 až 18 |
Jalovec - bobule |
30 |
hrušky |
8 až 22 |
ovocné koncentráty |
42 až 68 |
slívy |
9 až 14 |
kondenzované mléko |
52 až 68 |
mirabelky |
10 až 15 |
rostlinný olej |
57 až 90 |
třešně |
10 až 18 |
cukrový sirup |
58 až 80 |
hořec - kořen |
10 až 25 |
ovocný džem |
60 až 70 |
Postup měření
Měření šťávy je velmi jednoduché. Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně odečíst výslednou hodnotu.
Obecné technické parametry
- Referenční teplota 20 °C
- ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
- Možnost doostření
- Délka ~ 175 mm
- Obsah balení: odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod
Stupnice refraktometru